Varietat, alçada i orientació
Proelio es sustenta en tres pilars bàsics: la varietat que s’utilitza, les vinyes a 800 metres d’alçada i l’orientació d’aquestes al nord. Això facilita que el vi tingui un caràcter varietal de frescor i acidesa.
El cor de Proelio
La Asperilla són 30 hectàrees de vinya pròpia amb més de 45 anys als peus de el Castell de Clavijo. Lluny de ser una vinya uniforme, al seu interior conviuen parcel·les a major i menor altura, terrenys més o menys argilosos, amb presència irregular de còdols.
Per aconseguir major concentració d’aromes, color, estructura i sabor, es porta a terme un control de rendiment per reduir-lo tot el possible.
L’elaboració
La personalitat de Proelio procedeix del terrer; el caràcter s’afina al celler. Les vinificacions amb llevat autòcton es fan per separat, depenent del tipus de sòl del que procedeix el raïm. Per a la fermentació solament s’utilitza tines de roure, on les extraccions es realitzen de la forma més respectuosa mitjançant bazuqueig. La fermentació malolàctica té lloc a botes tradicionals per augmentar progressivament la capacitat dels dipòsits, fins a finalitzar a barrils de 2000 litres. Per l’acoblament final es reserven uns barrils de formigó on el vi acaba el procés.
Vins
-Proelio Reserva
-Proelio Cepa a Cepa
-Cepa a Cepa Garnatxa.